+387 61/196-103, +387 61/790-390, +387 61/962-040 info@magusrentacar.ba

Šta ako je vozilo upaljeno i spremno za vožnju, ali se mehanička ili električna ručna kočnica ne može spustiti?

Ako je vaše vozilo opremljeno mehaničkom ručnom kočnicom, kako biste je lakše spustili, uvijek pritisnite i držite nožnu kočnicu pritisnutom u toku spuštanja poluge ručne kočnice. Polugu ručne kočnice uvijek malo podignite gore, pa pritisnite do kraja prekidač. Tako će se smanjiti otpor, a ručnu kočnicu ćete lakše spustiti.

Ako je vaše vozilo opremljeno električnom (automatskom) ručnom kočnicom, ista se otpušta automatski prilikom kretanja vozila. Ali ako je vaše iznajmljeno vozilo opremljeno manuelnim menjačem, ručna kočnica se automatski spušta ubacivanjem menjača u prvu brzinu ili brzinu za vožnju u rikverc, te istovremenim spuštanjem papučice kvačila i dodavanjem gasa. Pritom sva vrata na vozilu moraju biti zatvorena. Na vozilima marke Volkswagen, Audi, Seat i Škoda, ako je uključen Auto Hold, vozač mora biti vezan sigurnosnim pojasom.

  • SAVJET 1:Ako svoje vozilo parkirate na uzbrdici, obavezno uz aktiviranje ručne kočnice, ubacite manuelni menjač u prvu brzinu prenosa ili rikverc (kod automatskog menjača u položaj P, a kod poluautomatskog u N), potom okrenite točkove u stranu.
  • SAVJET 2:Ako su napolju temperature ispod nule, kod parkiranja vozila, kad je to moguće, nemojte aktivirati ručnu kočnicu, kako se kočne pakne/pločice ne bi zamrznule i onemogućile kasnije pokretanje vozila. Ako je vozilo opremljeno manuelnim menjačem, ručicu postavite u prvu brzinu, kod automatskog menjača ručicu postavite u položaj P, a kod poluautomatskog u položaj N (nakon gašenja motora pogonska  osovina će se automatski blokirati).